Prolecna putovanja prolece mart april maj 2013, Prolecna putovanja bec autobusom 2013, Prolecna puto...

SICILIJA - RIM - NAPULJ-PROLEĆE 2014-letovanje

SICILIJA - RIM - NAPULJ


SICILIJA - RIM - NAPULJ


12.04. - 21.04.2013.

17.05. - 26.05.2013.


SICILIJA
Sicilija je najveće, najživopisnije i najintrigantnije ostrvo Mediterana zbog svoje istorije duge tri milenijuma, očaravajuće prirode, živopisnih sela i bogate kulturne baštine. Oslanja se jednim svojim delom na špic italijanske "čizme". Ostrvom dominira najveći i jedini živi vulkan u Evropi - Etna (3.340 m), sa oko 400 ugašenih i nekoliko aktivnih kratera. A, za ovo ostrvo su sigurno i glavne asocijacije - italijanska mafija i remek-delo filmske umetnosti - film "Kum".

ĐARDNI NAKSOS - Jedno od najatraktivnijih letovališta na Siciliji i Jonskom moru. Nalazi se u podnožju najatraktivnijeg grada na Siciliji - Taormine. Udaljeno je od Taormine na oko 5 km sa kojom je povezano redovnom autobuskom linijom. Prepoznatljivo je po izuzetnoj atmosferi i zabavi.

OBILASCI:  Rim – Vatikan – Sicilijanska sela – Taormina – Vulkan Etna – Katanija – Palermo – Mesina – Napulj – Pompeja – Ostrvo Kapri

PROGRAM PUTOVANJA:
1. dan  BEOGRAD
Polazak oko 17:00 časova sa velikog parkinga Sava centra – savska strana (proveriti 3 dana pre putovanja tačno vreme i mesto polaska autobusa). Noćna vožnja kroz Hrvatsku i Sloveniju prema Rimu.

2. dan  RIM
Dolazak u Rim u podnevnim časovima. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme. U poslepodnevnim časovima panoramsko razgledanje Rima – grada starog 28 vekova: Termini, Koloseum, Trg Venecija sa Trajanovim forumom, Palata Venecija, ostrvo Tiberina, vatikanske zidine, bazilika Sv. Petra... Nakon razgledanja slobodno vreme za kraću individualnu šetnju. U večernjim časovima povratak u hotel. Noćenje.

3. dan  RIM – VATIKAN
Doručak. Napuštanje hotela. Slobodno vreme za šetnju i individualne aktivnosti. Mogućnost organizovanja fakultativnog obilaska Vatikana – jedne od najmanjih i najmoćnijih država. Obilazak sklopa Vatikanskih palata, Sikstinske kapele sa freskama Mikelanđela, Botičelija i drugih velikih slikara, bazilike Sv. Petra... Nakon obilaska slobodno vreme. U večernjim časovima polazak za Siciliju. Noćna vožnja kroz Italiju.

4. dan  SICILIJA – SICILIJANSKA SELA – TAORMINA
Prelazak trajektom na Siciliju. Dolazak na Siciliju u podnevni časovima. Smeštaj u hotel. Slobodno vreme za odmor i individualne aktivnosti. U poslepodnevnim časovima mogućnost organizovanja fakultativnog izleta do tipičnih sicilijanskih sela Forza d’Agro i Savoka u kojima je sniman legendarni film “Kum”.  Obilazak katedrale Sv. Lucije na čijem ulazu je snimana poznata scena venčanja, a nakon obilaska kratak odmor uz espresso ili granitu u baru “Viteli” u kojem je Al Paćino snimio legendarnu scenu prosidbe. Nakon obilaska povratak u hotel. U poslepodnevnim časovima slobodno vreme ili mogućnost inividualnog odlaska do mondenskog i najlepšeg letovališta na Siciliji – Taormine  (sve napomenuto se nalazi u glavnoj ulici): šetnja glavnom ulicom, Grčki amfitetar, palata Di Stefano, crkva Sv. Katarine, crkva Sv. Nikole, Gradska opština, vidikovac…). Noćenje.

5. dan  SICILIJA – VULKAN ETNA – KATANIJA
Doručak. Nakon doručka mogućnost organizovanja fakultativnog obilaska Etne (3.340 m) – najvećeg i jedinog živog vulkana u Evropi, sa oko 400 ugašenih i nekoliko aktivnih kratera. Odlazak na visinu od 1.900 m, slobodno vreme za individualnu šetnju oko starijih ugašenih kratera ili mogućnost individualnog odlaska na visinu od 2.900 m, do kratera koji je bio aktivan 2001. godine (doplata za žičaru je na licu mesta / napomena: odlazak na vulkan Etnu zavisi od vremenskih uslova). Nakon obilaska nastavak puta prema Kataniji – prelepog grada na obali Jonskog mora. Po dolasku slobodno vreme za šetnju i individualne aktivnosti. U večernjim časovima povratak u hotel. Noćenje.

6. dan  SICILIJA – PALERMO – MONREALE
Doručak. Nakon doručka mogućnost organizovanja fakultativnog obilaska Palerma i Monrealea. Vožnja kroz srce Sicilije pored fantastičnih maslinjaka i vinograda. Po dolasku u Monreale poseta velelepnoj katedrali čuvenoj po živopisnim vizantijskim mozaicima u kojoj su se krstili, venčavali i sahranjivali članovi normanskih kraljevskih porodica. Nakon obilaska polazak ka Palermu. Panormaski obilazak glavnog grada Sicilije: Korso Umberto, Trgovi Kvatro kanti i Pretoria, pozorišta Garibaldi i Masimo, Katedrala, Normanska palata iz XII veka koju su gradili prvi sicilijanski kraljevi… Nakon obilaska slobodno vreme za šetnju i individualne aktivnosti. U poslepodnevnim časovima povratak u hotel. Noćenje.

7. dan  SICILIJA – MESINA
Doručak. Napuštanje hotala. U poslepodnevnim časovima polazak prema Mesini – gradu koji zovu „Vrata Sicilije“ i kojim dominira luka u koju pristižu trajekti sa kopnenog dela Italije. Po dolasku slobodno vreme za šetnju i individualne aktivnosti. U večernjim časovima nastavak putovanja prema Napulju. Prelazak trajektom na kopneni deo Italije. Noćna vožnja kroz Italiju.

8. dan  NAPULJ – POMPEJA – NAPULJ
Jutarnji dolazak u Napulj. Po dolasku panoramski obilazak Napulja: srednjevekovni zamak Nuovo, Kraljevska palata, Nacionalni areheološki muzej... Smeštaj u hotel. Slobodno vreme za odmor i individualne aktivnosti. U poslepodnevnim časovima mogućnost organizovanja fakultativnog obilaska Pompeja. Po dolasku obilazak jednog od najčuvenijih svetskih arheoloških nalazišta. Grad Pompeja je je bio potpuno uništen u erupciji vulkana Vezuv 79.g.n.e. Građevine su ostale skoro savršeno sačuvane,  jer je grad bio zatrpan slojem pepela i vulkanske lave oko 1600 godina pre nego što je slučajno otkriven. Budući da je erupcija zatekla sve građane Pompeja (oko 20.000 stanovnika), do danas su nam ostale vidljive naznake kako se živelo pre skoro 2000 godina. Nakon obilaska povratak u Napulj. Noćenje.

9. dan  NAPULJ – OSTRVO KAPRI – NAPULJ
Doručak. Napuštanje hotela. Slobodno vreme za šetnju i individualne aktivnosti. Mogućnost inividualnog odlaska hidrogliserom do prelepog ostrva Kapri koje se nalazi u blizini Napulja. U večernjim časovima polazak za Beograd. Noćna vožnja kroz Italiju, Sloveniju i Hrvatsku prema Beogradu.

10. dan  BEOGRAD
Dolazak u Beograd u poslepodnevnim časovima.                 ( Kraj usluga )

CENA ARANZMANA:

polazak: 12.04.2013. - 279 €

polazak: 17.05.2013. - 295 €


Aranzman se placa u dinarskoj protivvrednosti po gornjem kursu poslovne banke na dan uplate


CENA ARANŽMANA OBUHVATA:
-prevoz autobusom turističke klase na relacijama navedenim u programu
-smeštaj u Rimu (1 noćenje sa doručkom – kontinentalni švedski sto) u hotelu sa 3* u 1/2 i 1/2+1 sobama
-smeštaj na Siciliji (3 noćenja sa doručkom – kontinentalni švedski sto) u hotelu sa 3* u 1/2 i 1/2+1 sobam
-smeštaj u Napulju (1 noćenje sa doručkom – kontinentalni švedski sto) u hotelu sa 3* u 1/2 i 1/2+1 sobama
-obilaske prema programu (Rim – panorama grada, Napulj – panorama grada)
-troškove organizacije i vođenja aranžmana

CENA ARANŽMANA NE OBUHVATA:
-međunarodno zdravstveno osiguranje
-fakultativne izlete i ulaznice
-obaveznu gradsku komunalnu taksu za Rim i okolinu (uvedena 01.01.2011, plaća se na recepciji hotela) – za boravak u hotelima sa 2 i 3* – 2 € po noćenju / po osobi, a za boravak u hotelima sa 4* i 5* – 3 € po noćenju / po osobi
-obaveznu gradsku komunalnu taksu u Đardini Naksosu (uvedena 29.07.2011, plaća se na recepciji hotela) – za boravak u hotelima sa 2 i 3* – 1 € po noćenju / po osobi, a za boravak u hotelima sa 4* – 1.5  € po noćenju / po osobi. Deca do 10 godine ne plaćaju taksu.
-obaveznu gradsku komunalnu taksu za Napulj i okolinu (uvedena 01.07.2012., plaća se na recepciji hotela) – za boravak u hotelima sa 3* – 2 € po noćenju / po osobi.

CENE FAKULTATIVNIH IZLETA PO OSOBI (podložne su promenama, minimum za realizaciju izleta je 30 putnika, deca od 2-12 godina ostvaruju popust, deca od 0-2 godine besplatno):
-Vatikan (sa ulaznicom) – 30 € odrasli / 25 € deca
-Sicilijanska sela – 20 € odrasli / 10 € deca
-Vulkan Etna i Katanija – 25 € odrasli / 15 € deca
-Palermo i Monreale – 40 € odrasli / 25 € deca
-Pompeja (sa ulaznicom) – 35 € odrasli / 25 € deca

NAPOMENE U VEZI FAKULTATIVNIH IZLETA:
-Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa i zavise od broja prijavljenih putnika. Cena se uglavnom sastoji od troškova rezervacije, prevoza, vodiča, ulaznica, organizacije... Termini fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti

CENE NEKIH OD ULAZNICA ZA INDIVIDUALNE OBILASKE (podložne su promenama, popust za decu zavisi od institucije koja se obilazi): Grčki amfiteatar u Taormini – 8 €, žičara do Taormine (jedan pravac) – 3 €, žičara na vulkanu Etna (povratna karta) –61 €, hidrogliser do ostrva Kapri (povratna karta) – 34 €, žičara do centralnog trga na Kapriju (jedan pravac) – 1.6 €...
DOPLATA ZA 1/1 SOBU:  40% od cene aranžmana

POPUSTI: 
-deca od 0 – 2 godine besplatno u pratnji dve punoplatežne osobe (imaju sedište u autobusu, nemaju ležaj u hotelu)
-deca od 2 – 12 godina popust 40% u pratnji dve punoplatežne osobe (imaju sedište u autobusu, nemaju ležaj u hotelu)    
-treća odrasla osoba u 1/2+1 sobi popust 5%

SOPSTVENI PREVOZ: 
-CENA ARANŽMANA SE UMANJUJE ZA 90 € (odrasli) i 50 € (deca od 2-12 god.)
-ako se ne koristi 1 noćenje u Rimu – popust je 20 € po osobi
-ako se ne koristi 1 noćenje u Napulju – popust je 20 € po osobi
-pre polaska na put podići u agenciji vaučer, koji mogu tražiti granične vlasti prilikom ulaska u druge zemalje
-postoji mogućnost dodatnih noćenja uz doplatu u gradovima po izboru (raspitati se u agenciji)
POLASCI IZ DRUGIH MESTA (mora se najaviti prilikom rezervacije aranžmana):
-NOVI SAD (kod Lokomotive) – doplata 15 € po osobi (MINIMUM ZA REALIZACIJU TRANSFERA JE 10 PLATIVIH PUTNIKA). U slučaju nedovoljnog broja, polazak je od Rumske raskrsnice na autoputu Beograd – Šid
-OSTALA MESTA – postoji mogućnost usputnih ulazaka i izlazaka putnika na skoro svim benzinskim pumpama, restoranima i motelima uz autoput Beograd – Zagreb                                                                   

NAČINI PLAĆANJA ARANŽMANA:
30% prilikom rezervacije, a ostatak od 70% najkasnije 10 dana pre putovanja
30% prilikom rezervacije, a ostatak od 70% u jednakim mesečnim ratama čekovima građana (uz doplatu od 2 %  po mesecu, na deo koji se plaća odloženo) najkasnije do:
ZIMA……………………………15.06.2013.  
PROLEĆE …..............…15.08.2013.
LETO……………………………15.11.2013.
JESEN……………………….…15.02.2014.
3. platne kartice (Visa, Dina, Master, Maestro)
4. potrošački krediti banaka od 12 – 24 meseca (EFG banka – bez žiranata…) – o detaljima raspitati se u agenciji

OPIS I LOKACIJA HOTELA:
Svaki hotel iz ove ponude ima restoran, a svaka soba ima tuš/WC. Smeštaj je u nekom od navedenih hotela ili sličnom:
-u Rimu (Italija) sa 3*
HOTEL BLANC ET NOIR 3* - www.parkhotelblancetnoir.com  ili sličan

-na Siciliji (Italija) sa 3*, nalazi se u poznatom letovalištu Đardini Naksos:
HOTEL VILLA LINDA 3*– www.hotelvillalinda.it
HOTEL LA RIVA 3* - www.hotellariva.it

-u Napulju (Italija) sa 3*
HOTEL PRATI 3* - www.hotelprati.it
SICILIJA - RIM - NAPULJ- tagovi